PROJECTBESCHRIJVING
De INSPIRE Richtlijn 2007/2/EC is gericht op de ontwikkeling van een Infrastructuur voor Ruimtelijke Informatie in Europa, en vereist dat grote hoeveelheden digitale milieugegevens toegankelijk worden gemaakt binnen Europa, wat moet leiden tot een verzameling van gegevens die van grote waarde zijn voor tal van toepassingen. De INSPIRE implementatieregels leggen de vereisten voor deze gegevens vast, maar heel wat bijkomend werk blijft noodzakelijk.
Het beschikbaar maken van data in overeenstemming met de INSPIRE-standaarden in 30 landen met 22 verschillende talen vereist specifieke vaardigheden die slechts enkele overheidsorganisaties hebben. Het beheer van deze gegevens kan dan ook gezien worden als een opportuniteit voor KMO’s actief in dit domein.
KMO’s kunnen ondersteuning bieden bij het omzetten van de Richtlijn, waardoor nieuwe marktopportuniteiten ontstaan met bijzonder potentieel op vlak van innovatie en jobcreatie. Omwille van de wettelijke verplichtingen kan de implementatie van INSPIRE de aanleiding vormen tot interessante opportuniteiten voor bedrijven, en zo nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken of bestaande ontwikkelingen versterken (zoals Linked Open Data, Sensor Web, cloud computing en andere toepassingsdomeinen)
Het doel van smeSpire is om de deelname van KMO’s aan de harmonisatie en terbeschikkingstelling van milieu-gerelateerde gegevens aan te moedigen en te faciliteren.
De 4 belangrijkste resultaten van smeSpire:
- Analyse van het marktpotentieel voor KMO’s verbonden aan INSPIRE als integrale component van de Digitale Agenda voor Europa, waarbij de obstakels die KMO’s verhinderen om tot deze markt toe te treden in kaart worden gebracht
- Samenstelling en terbeschikkingstelling van een Best Practice Cataloog op vlak van het beheer van milieu-gerelateerde gegevens
- Ontwikkeling van een trainingspakket in verschillende talen voor diegenen actief in het beheer en de exploitatie van milieu-gerelateerde data
- Creatie van een netwerk voor het overbrengen van resultaat-gedreven kennis doorheen Europa, samengesteld uit onderzoekscentra, milieuagentschappen, technologie-aanbieders en aanbieders van digitale content.
8 concrete bijdragen:
- Een beoordeling in 12 EU lidstaten, van het marktpotentieel voor KMO’s verbonden aan INSPIRE als een integrale component van de DAE, om zo de obstakels voor geo-ICT bedrijven om tot deze markt toe te treden, in kaart te brengen, in termen van kenniskloven en trainingsnoden.
- Een trainingspakket op basis van trainingscurricula, ontwikkeld om professionals in het beheer, de analyse en de exploitatie van milieu-gerelateerde gegevens op te leiden. Het trainingspakket, inclusief een cataloog in de verschillende talen van de betrokken lidstaten, zal beschikbaar worden gemaakt via een online trainingsplatform.
- Een Best Practice Cataloog, inclusief geleerde lessen en minder succesvolle resultaten, in het domein van het beheer van digitale milieugegevens in Europa
- De organisatie van ‘smeSpire Days’ in de 12 deelnemende landen, waarbinnen trainingsworkshops zullen worden aangeboden, mogelijk in de vorm van ePractice workshops.
- Een netwerk van KMO’s en andere betrokken stakeholders, gericht op het overbruggen van de kloof tussen de door INSPIRE gestuurde vraag naar digitale milieugegevens en het industrie-gedreven aanbod van geo-ICT oplossingen, en het stimuleren, aanbieden en faciliteren van de deelname van KMO’s.
- Een business model dat reeds bestaande en nieuwe geo-ICT KMO’s in Europa moet toelaten om de technologische innovatie die binnen het INSPIRE implementatieproces aanwezig is om te zetten in economische waarde.
- Een databank met informatie over geo-ICT KMO’s in Europa, die complexe bedrijfsanalyses mogelijk maakt, zelfs na de duurtijd van het project, en geschikt is om relevante indicatoren samen te stellen en de competenties van KMO’s in Europa in kaart te brengen
- Algemeen bewustzijn aangaande het belang van interoperabiliteit, het EIS/EIF en de relevante resultaten van het ISA programma.