VISIÓ GENERAL
La INSPIRE Directive 2007/2/EC, estableix una Infraestructura de dades Espacials a Europa, la qual cosa requereix l’accés a grans quantitats de continguts digitals mediambientals. D’això en resulta un banc de dades de gran valor per a una gran varietat d’aplicacions i serveis. Les INSPIRE Implementing Rules descriuen aquests bancs de dades, però encara queda molta feina per fer.
Fer que les dades estiguin disponibles d’acord a les normes INSPIRE en 30 països amb 22 idiomes diferents requereix capacitats específiques que poques autoritats públiques tenen. La gestió d’aquests continguts representa una oportunitat per a les PIME que operen en aquest sector. Les PIME poden permetre als països a complir amb la Directiva creant noves oportunitats de mercat amb més potencial d’innovació i noves ocupacions.
A causa dels requisits legals, l’execució d’INSPIRE es converteix en el punt d’entrada per a noves oportunitats de negoci crucials i reforça perspectives existents (incloent la Linked Open Data Web, Sensor, cloud computing i altres dominis d’aplicació).
La finalitat de SmeSpire és fomentar i facilitar la participació de les PIME en els mecanismes d’harmonització i permetre que continguts digitals ambientals siguin disponibles a gran escala.
4 principals resultats esperats:
- Avaluació del Mercat potencial per les Pimes en relació a INSPIRE com un component integral de l’Agenda Digital Europea, descrivint els obstacles segons el coneixement disponible.
- Col · laboració, translació i explotació d’un Catàleg de Millors Pràctiques en la gestió de continguts mediambientals.
- Desenvolupament de paquets multilingües per formar analistes en el manteniment i explotació de dades mediambientals.
- Creació d’una xarxa de pimes capaç de transferir coneixement aplicat a resultats a través d’Europa formada per centres de recerca, agències mediambientals, proveïdors de tecnologia i de continguts digitals.
8 resultats concrets:
- Avaluació del mercat potencial per a les Pimes de geo-TIC pel que fa a INSPIRE.
- Paquets de formació accessibles a través d’una plataforma e-learning dissenyada per formar els professionals que treballen en la gestió de continguts digitals mediambientals relatius a INSPIRE.
- Catàleg de bones pràctiques en el camp de la gestió de continguts digitals mediambientals a Europa.
- Esdeveniments de difusió organitzats en cada un dels 12 estats membres que participen, per difondre els resultats en el nivell nacional i local.
- Xarxa de Pimes i d’altres agents institucionals que tenen com a objectiu cobrir els buits produïts entre la demanda de dades digitals ambientals derivada d’INSPIRE i l’oferta de la indústria de solucions geo-TIC, estimulant, animant i facilitant la participació de Pimes
- Model de negoci que té com a objectiu facilitar a les Pimes de l’àmbit geo-TIC a Europa, ja siguin aquestes de nova creació o establertes, la conversió de la innovació tecnològica implícita en el procés d’implementació d’INSPIRE en valor econòmic.
- Base de dades que contindrà la informació sobre les Pimes de geo-TIC a Europa, útil per determinar les capacitats de les Pimes a Europa i per conduir estudis i anàlisi d’intel · ligència de negoci.
- Conscienciació general sobre la importància de la interoperabilitat sobre l’EIS / EIF (estratègia europea de la interoperabilitat / marc europeu de la interoperabilitat) i sobre resultats rellevants del programa de la CE-ISA (solucions interoperables per les administracions públiques europees)