TRAINING


 

Introductie tot INSPIRE

 

 

Bron
Eerdere versies van deze trainingsmodule werden ontwikkeld binnen het VESTA-GIS project in 2009 (http://www.vesta-gis.eu/), het Nature-SDIPlus project in 2010 (http://www.nature-sdi.eu/) en het Educational Services Programme (EduServ) of EuroSDR in 2010 en 2011 (http://www.eurosdr.net).
Eigenaarschap
Auteur: Danny Vandenbroucke, KU Leuven. Opleidingsmateriaal wordt ter beschikking gesteld onder  ‘Creative Commons Attribution Share-Alike License’ (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/).
Abstract

INSPIRE werd opgestart vanuit de Europese Commissie in 2001 met de bedoeling het delen van geharmoniseerde ruimtelijke data en diensten tussen overheden te stimuleren in functie van de beleidsvoering en andere activiteiten met een directe of indirecte impact op het milieu. De INSPIRE Richtlijn werd van kracht in Mei 2007. Lidstaten hebben de Richtlijn omgezet in nationale wetgeving, en zijn gestart met de implementatie van INSPIRE componenten: het opzetten van een coördinatiestructuur, het harmoniseren van ruimtelijke data, het ontwikkeling van netwerkdiensten, het bijhouden van metadata voor ruimtelijke data en diensten en het invoeren van maatregelen om het delen van data en diensten te verbeteren.

Deze module gaat dieper in op de hoofdelementen van de INSPIRE Richtlijn: de context en achtergrond van de richtlijn, het toepassingsgebied en de belangrijkste hoofdlijnen van de richtlijn, een overzicht van de gerelateerde uitvoeringsbepalingen, de conformiteit van ruimtelijke data en diensten en het potentieel voor nieuwe innovatieve oplossingen gebaseerd op INSPIRE. Deze module besteedt ook aandacht aan de relatie tussen INSPIRE en andere Europese richtlijnen, zoals Richtlijn 2003/98/EC inzake het hergebruik van overheidsinformatie en Richtlijn 2003/4/EC inzake de toegang van het publiek tot milieu-informatie. 

Structuur

De module is opgebouwd uit volgende delen:

1. Het gebruik van ruimtelijke informatie in processen en beleidsvoering: belangrijkste uitdagingen

2. Ruimtelijke Data Infrastructuren om de toegang tot en het delen van data te faciliteren

3. Overzicht van de INSPIRE Richtlijn

4. De uitvoeringsbepalingen

5. De conformiteit van data en diensten

6. Het potentieel voor nieuwe, innovatieve toepassingen

Leeruitkomsten

Na de training zal de deelnemer de belangrijkste uitdagingen op vlak van de toegang en het delen van ruimtelijke data kunnen samenvatten, de concepten en componenten van een Ruimtelijke Data Infrastructuur begrijpen en kunnen uitleggen, de belangrijkste elementen van de INSPIRE Richtlijn kunnen definiëren en samenvatten, de belangrijkste stakeholders binnen INSPIRE herkennen en kunnen classificeren, de verschillende uitvoeringsbepalingen en technische richtlijnen kunnen benoemen en bespreken, de meest geavanceerde GDI’s in Europa en goede praktijken kunnen opsommen en illustreren, en de belangrijkste opportuniteiten om deel te nemen aan de ontwikkeling, het beheer en de exploitatie van INSPIRE kunnen beschrijven en bespreken.

Doelpubliek
Deze module is bedoeld voor professionals op zoek naar een algemeen overzicht van INSPIRE, zoals managers binnen de publieke of private sector. Ook voor individuen op zoek naar nieuwe jobopportuniteiten is deze module geschikt.
Vereisten
Geen voorgaande kennis of ervaring is vereist. 
Taal
Engels
Vorm
PDF documenten, presentaties, Weblecture. De module is bedoeld voor zelfstudie.
Duur
De verwachte duur is 4 uur.