TRAINING


 

Basis van INSPIRE netwerkdiensten

 

 

Bron
Eerdere versies van deze trainingsmodule werden ontwikkeld in de KU Leuven KOI-VLIR Summer Schools van 2010, 2011 en 2012. Verdere ontwikkeling gebeurde binnen het smeSpire project in 2013 (http://www.smespire.eu/).
Eigenaarschap
Auteurs: Paul Jacxsens, KU Leuven en Anders Östman, Novogit AB. Opleidingsmateriaal wordt ter beschikking gesteld onder  ‘Creative Commons Attribution Share-Alike License’ (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/). 
Abstract

De INSPIRE Richtlijn definieert vijf types van netwerkdiensten die toegang bieden tot ruimtelijke data volgens het publiceer-zoek-vind-gebruik principe. Gebruikers kunnen data vinden op basis van specifieke zoekcriteria (of geografische coördinaten), kunnen zowel metadata als de data zelf bekijken, en kunnen deze data downloaden om op hun eigen computer te gebruiken. De INSPIRE netwerkdiensten bouwen verder op bestaande internationale standaarden van W3C, ISO en OGC.

Deze module introduceert de concepten van het wereldwijde web (WWW) en van een ‘service-oriented architecture (SOA). De module bespreekt en beschrijft de vijf types van INSPIRE netwerkdiensten en legt de link met bestaande standaarden van ISO en OGC uit. Tot slot worden ook de INSPIRE uitvoeringsbepalingen met betrekking tot conformiteitsaspecten besproken.

Structuur

De module is opgebouwd uit volgende delen:

  1. Inleiding in de concepten van WWW, web services en SOA
  2. De link met relevante W3C en OGC standaarden
  3. INSPIRE conforme metadata als basis voor netwerkdiensten
  4. INSPIRE netwerkdiensten
  5. Software om netwerkdiensten op te zetten & testomgevingen
  6. INSPIRE Geoportaal
  7. Performantie & capaciteit
Leeruitkomsten
Na de training zal de deelnemer de principes en concepten van ‘web service technology’ en de kenmerken van netwerkdiensten kunnen identificeren en beschrijven, de OGC-specificaties voor CSW, WMS en WFS kunnen bespreken en voorbeelden hiervan kunnen geven, de link tussen INSPIRE netwerkdiensten en deze internationale standaarden kunnen leggen, de belangrijkste elementen van INSPIRE conforme metadata voor diensten kunnen beschrijven, de hoofdelementen van het INSPIRE geoportaal kunnen identificeren en beschrijven; en de performantie- en capaciteitsrichtlijnen en bepaalde test tools en omgevingen kunnen bespreken. 
Doelpubliek
INSPIRE stakeholders binnen en buiten de overheid die INSPIRE netwerkdiensten willen implementeren, maar nog in de beginfase van deze implementatie zitten.
Vereisten
Geen absolute kennisvereisten, maar basiskennis van INSPIRE is aangeraden (Introductie tot INSPIRE).
Taal
Engels
Vorm
PDF documenten, presentaties, Weblecture, demonstraties. De module is bedoeld voor zelfstudie.
Duur
De verwachte duur is 4 uur.